New Home, new adventures!

Maar let op … Bij het kopen van een woning gaat het om zeer grote bedragen. Een woning kopen brengt ook de nodige risico’s met zich mee. De woning kan bijvoorbeeld in een zeer slechte staat zijn, zonder dat je het weet. Om te voorkomen dat je een spreekwoordelijke kat in de zak koopt, praten we je bij over de grootste fouten die je kunt begaan bij het kopen van een woning. Door het woningtekort heb je als potentiële koper niet veel tijd om beslissingen te nemen. Wacht je te lang, dan is de kans heel groot dat er een andere kaper op de kust met de buit vandoor gaat. De huidige markt kan kopers behoorlijk onder druk zetten bij het maken van keuzes. Toch blijft het goed opletten. Je staat op het punt om honderdduizenden euro’s uit te geven aan een woning. Neem dus geen overhaaste beslissing waar je later spijt van krijgt.

scroll
Geen bouwkundige keuring laten uitvoeren

Op het oog kan een woning er goed uitzien, maar hoe zit het met de bouwkundige staat? Met een bouwkundige keuring beoordeelt een specialist de woning en worden de bedragen ingeschat die geïnvesteerd moeten worden in de woning. Door het uit laten voeren van de keuring kunt u voorkomen een woning te kopen waarin  veel geld geïnvesteerd moet worden om achterstallig onderhoud weg te werken. Geen bouwkundige keuring uit laten voeren kan op korte termijn tijdwinst opleveren die achteraf duur kan komen te staan.

Zorg niet voor een hypotheekschuld die hoger is dan het budget

Banken bepalen aan de hand van bepaalde factoren wat  maximaal aan hypotheek kan worden verstrekt. Het gaat bijvoorbeeld om de hoogte van  inkomen, schulden en gezinssituatie. De maximale hypotheek zorgt voor maandlasten binnen het budget vallen. Laat dus niet alleen berekenen wat aan hypotheek verstrekt kan worden, maar laat ook voorrekenen wat de maandelijkse rente en aflossingen zijn.

Een bod uitbrengen zonder ontbindende voorwaarden

Na het ondertekenen van het voorlopig koopcontract heeft u wettelijk drie werkdagen bedenktijd. Binnen deze drie dagen kunt u zonder opgave van reden nog annuleren. Na deze bedenktijd is de koop definitief. Door ontbindende voorwaarden op te nemen in de koopovereenkomst kunnen  voorwaarden gesteld worden. Bijvoorbeeld ontbinden als u de financiering niet rond krijgt, of door de negatieve uitkomsten van een bouwkundige keuring.

Door de oververhitte woningmarkt kunt u beslissen geen voorbehoud in het koopcontract op te nemen. Op deze manier wordt uw bod interessanter voor de verkopers. Houd er rekening mee dat het bieden zonder een voorbehoud grote risico’s met zich meebrengt. Als u door omstandigheden geen hypotheek kunt krijgen, moet u een hoge boete betalen om toch weer onder de koop uit te kunnen.

Schakel een aankoopmakelaar in om fouten bij de aankoop van een woning te voorkomen. De aankoopmakelaar weet waar op te letten en kan helpen bij de onderhandelingen over de hoogte van de koopsom.

 

Na de eerste bezichtiging direct een bod uitbrengen

Voordat u een bod uitbrengt moet u eigenlijk meerdere keren de woning bezichtigen. Mogelijk nog een keer een samen met de aannemer die de verbouwing gaat verzorgen. Op een oververhitte huizenmarkt krijgt u helaas niet altijd deze kans. Plan bij voorkeur toch meerdere bezichtigingen om te voorkomen dat u iets over het hoofd ziet.

GOED VOORBEREID

Zowel voor verkoper als voor koper is de vraagprijs en koopsom altijd “te”. Want vraagt u niet te weinig, betaalt u niet te veel … Om na het sluiten van de deal niet voor een verrassing bij het afsluiten van de hypotheek te komen, kan het heel verstandig zijn de woning al op voorhand te laten taxeren. Met een NWWI rapport bent u verzekerd van een onafhankelijke waarde, waar de geldverstrekker de maximale hypoteekhoogte (mede) op bepaalt. Let’s value your home!

Taxatie afspraak maken?