WOZ facts

WAT IS DE WOZ-WAARDE?

De hoogte van de WOZ-waarde wordt in onze gemeente vastgesteld door het SVHW. Deze waarde bepaalt de hoogte van heffingen van de gemeente en van bepaalde belastingen, u ontvangt de beschikking eind februari. U kunt de waarde ook inzien in het WOZ-waardeloket. Als u het niet eens bent met de waarde kunt u bezwaar maken. Het bedrag op de WOZ-beschikking die u begin 2024 ontvangt is de vastgestelde WOZ-waarde van uw woning op 1 januari van het voorgaande jaar. Dit wordt ook wel de waarde peildatum genoemd. De WOZ-waarde is een schatting van de marktwaarde van uw woning. Het gaat niet om een nauwkeurig getaxeerde waarde, ambtenaren van de gemeente zullen namelijk niet iedere woning afzonderlijk gaan taxeren. Voor het bepalen van de WOZ-waarde baseert het SVHW zich op factoren als ligging van de woning, woon- en perceeloppervlakte en verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Wat de WOZ-waarde van uw woning is, kan iedereen raadplegen. Het staat in een openbaar register, namelijk op Wozwaardeloket.nl. In het overzicht staan de WOZ-waarden over de laatste drie jaren. De waarde met de peildatum 1 januari 2023 is de WOZ-waarde van 2024.

scroll
WOZ is geen verkoopwaarde

De WOZ-waarde is meestal geen graatmeter voor de vraagprijs, deze overlegt u met de makelaar. Waar de woning uiteindelijk voor wordt verkocht is de verkoopwaarde. Als woningprijzen stijgen, zien we hetzelfde gebeuren met de WOZ-waarden.

Bezwaar maken

Binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking kunt u bezwaar maken. Voor het bezwaar kunt u professionele hulp inschakelen, maar u kunt het ook eenvoudig zelf doen. Een bedrijf inschakelen heeft namelijk als nadeel dat het lang duurt en deze bedrijven rekenen hoge kosten. Online kunt bezwaarbrieven vinden die u als voorbeeld kunt gebruiken.

WIJ WETEN MEER …

Nu u weet wat en waarom de WOZ waarde is, bent u wellicht nieuwsgierig naar de marktwaarde. Deze waarde is “ons ding”. Dus heeft u een objectieve marktwaarde voor uw hypotheek nodig of wenst u deze als onderhandeling in uw aankooptraject, overleg dan gerust met ons wat wij voor u kunnen betekenen. Let’s value your home!

Uw marktwaarde laten taxeren ?